Click and Win

Friday, December 31, 2010

~ COLOURFULL OF 2010 ~ ^^

2010.. year of colours ~
haish...rse malas je nk taip2 nih...tp sbb ari last taun 2010, nk x nk, kne la rajinkn dri.. kakaka..

lg brape minit je sblm kol 12.sblm taun 2011 menjelma, aku taip post nih, smbil memikirkan karangan yg aku nk wat, mende2 yg perlu aku merepek..hahaha

mcm2 terjadi kt taun 2010 nih, suke, duka, biase2, sume ade, complete..mmg taun yg lengkap..haha..tp lebih byk yg duka la kot..soo, aku xnk pandang blkang lg, ape2 yg berlaku kt taun 2010 nih, biarlah ia jd kenangan smpai mati aku ( lau ingat la..haha )..biar aku je la yg tau..terlalu byk kenangan2. mmg betol2 taun yg 'menarik'..haha

tp x sume kisah duka, yg menggembirakan pon ade~ ( i like!! ) haha.. disebabkan byk sgt mende yg berlaku kt taun 2010 nih, secara x langsung, aku pon malaih nk taip, sbb byk, 2 yg malas, lau sikit, tetap aku malas gk..haha.sebelum aku mengarut lebey byk..bek aku ke 'main topic'..

sempene taun 2010 yg semakin nk meninggalkan kita nih, aku pon cm biase la, cm owg2 len gk, nk cakap la en.. SELAMAT TINGGAL 2010~ taun yg memberi byk makna dan pengajaran dlm hidup aku..aku cukup menghargainya ^^ aku nk bukak buku baru~ ^^



sayonara ~ ~ ~


Tuesday, December 28, 2010

cOuntDOwn

hop hop!!
lau sebelum nih, post pasal politik, kita tinggalkan politik yg memeningkan wat seketika~ yeahh!!
sebenarnye, byk post yg bermain kt pkran aku, mcm2 yg aku nk post n kongsi kt kowg~ tp mOod xde la, soo, x pasal2, blog aku yg rock nih sunyi sepi tnpa pembaharuan post..haha








tup tap tup tap da nk abes 2010 eh, da nk masuk 2011, n bermakne da makin tua kita2 sume, bumi kita dan sesape saje..bermakne juga semakin dekat kita ke akhir zaman...haha ( pe aku merepek nih...zzzz )

hmmm...sblm nie ingt nk post psal present, sbb pe present uh aku bg, tp disebabkan kehlangan mood, x jd wat..tp xpe, for someone uh, tggu je, t akan dipost..hehehe



disebabkan 2010 akan meninggalkan kita,soo secara tidak wajib, kne la post pasal end year 2010 nih, lau x cam x bermakne lak belog nih en..haha. 2 pon akan dipost gk..tggu..haha
post pasal pe lg eyh..byk nih.. pe eh..haishh.....


okeyh lah..sje je nk merepek sbnarnye..terlanjur bkk blog nih en..hahaha. mengarut barang sepatah 2 patah, x salah..hahaha

cau~~~~~ ops... salam ^^

BerPOLitik seketika

Owh tidak....da terlalu lame x hapdate nih..dkt 2 mggu.. owg tgk blog pon bosan, nseb bek  follower x remove folo~ hahaha

cek sbnarnye xde mOod nk hapdate blog nih, ade sbb2 musababnye..soOo sad...

 

 

hapdate2 terus masuk bab politik, haish..maybe remaje@belia2 sekarang x brape gemar nk tau pasal politik nih, yela, terlalu banyak drama, lakonan, janji manis, mcm2 lah..tp kite x ley buang terus bab politik nie dri kamus hidup, perlu jugak, ade mse2nye..

cek bukan ape, cek rse perlu la nk kongsi mende2 nih, wlaupon nie suatu pendapat, tp pendapat yg bernas, dan boley diguna pkai..lebih2 lg dgan keadaan politik kt malaysia yg penuh ngn korupsi nih...artikel nih cek amik dri utusan malaysia online, penulisan oleh Dr Mohd Ridhuan Tee..mmg menarik. cek mmg biase follow rencana Dr Ridhuan Tee nih, idea beliau mmg bernas dan menarik, salute DR!!! hehe

soo, tetibe, bile cek bce artikel mmg nih, cek terase lak nk post ( sory dr, cek mntak izin copy paste na~ ).. artikel nih cek copy bulat2 dri utusan online, xde yg tertinggal..( lau utusan da edit, cek x tau la...) 

lau kawan2 rse nk bce, boley la bce..x salah lau sekali sekale kita amik tau psal politik nih, lgi kalau ia melibatkan bangsa MELAYU dan ISLAM ~ ^^ peace!!


jom zOOm in ^^


Bertenang ketika di Tenang

DAHULU orang takut menjadi pemimpin, sebab mereka tahu bahawa memimpin itu adalah satu tanggungjawab dan amanah yang akan disoal oleh Allah SWT. Sebagai respons, rakyat selalu mendoakan pemimpin atau wakil rakyat mereka supaya sentiasa sihat dan panjang umur.
Kini, keadaan mula berubah. semua berlumba mahu jadi pemimpin, tanpa mengira kelayakan, bakat dan kebolehan. Golongan cerdik pandai sukar untuk mendapat tempat kerana telah dicantas sejak awal-awal lagi.
Mungkin ada benarnya kata-kata, rakyat hari ini mula mendoakan wakil rakyatnya cepat mati, kerana dengan kematian itu akan berlaku pilihan raya kecil dan hajat untuk dicalonkan sebagai wakil rakyat mungkin tercapai. Bagi rakyat marhaen pula, lain pula keseronokannya, kerana mendapat pelbagai peruntukan seperti jalan raya dan rumah baharu. Pendek kata, dengan adanya pilihan raya, landskap atau keadaan sesuatu kawasan berubah serta-merta. Tidak kira sama ada kawasan tersebut di bawah BN atau pembangkang.
Inilah budaya pemikiran pandir atau politik pandir yang masih berlaku dalam budaya politik negara kita seperti yang diungkapkan oleh Syed Hussin Al-attas. Perkara sebegini jarang berlaku di negara maju. Mereka yang ingin menjadi pemimpin, mesti membuktikan bahawa mereka benar-benar boleh memimpin. Jika tidak, mereka akan ditinggalkan dalam arus perdana. Justeru, kita lihat pemimpin negara maju mengamalkan sikap begitu mulia, jika terpilih jadi pemimpin, Alhamdulillah. Jika tidak terpilih, bersangka baik dan tidak khianat. Malah, terus berusaha memperkasakan parti demi untuk agama, bangsa dan negara. Itulah bahasa yang mudah diungkapkan, walaupun semua negara maju adalah bukan negara Islam. Tetapi nilai-nilai Islam dapat dilihat di sana. Nilai-nilai inilah yang menjadikan mereka cepat maju. Berbanding dengan negara-negara Islam yang masih ketinggalan. Nama saja Islam, akhlak entah ke mana, hidup penuh khianat, tipu daya dan pura-pura. Pahit juga untuk membuat generalisasi sedemikian, tetapi itulah hakikatnya.
Senario yang disebutkan perlu menjadi ingatan kepada kita dalam menikmati suasana tenang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang dalam sebuah negara yang tenang. UMNO (BN) tidak boleh terlalu yakin dengan kemenangan sebelum ini kerana pakatan pembangkang juga mempunyai keyakinan yang sama, apatah lagi setelah berakhir konvensyen mereka baru-baru ini. Ternyata parti ultra kiasu telah mengubah strateginya. Kalau dahulu, mereka begitu elergi dengan negara Islam Pas kali ini rentaknya sudah berubah, mereka mahukan penyelesaian. Apakah konsep negara Islam Pas akan diterima?
Menurut Profesor Aziz Bari, isu negara Islam tidak termasuk dalam dasar bersama pakatan pembangkang. . Beliau juga mencadangkan pakatan pembangkang yang dianggotai Pas, PKR dan DAP memberi tumpuan ke atas perkara-perkara lain daripada bercakap soal negara Islam.
Saranan Aziz Bari bukan mudah untuk dipersetujui oleh Pas kerana Presiden Pas sudah memberikan respons bahawa Pas perlukan masa untuk menjelaskan kepada DAP tentang konsep negara Islam. Saranan saya, Pas tidak perlu jelaskan kepada DAP, kerana DAP tidak pernah akan bersetuju. Lebih baik Pas duduk bersendirian daripada bersubahat dengan kemungkaran dalam pakatan pembangkang.
Komen
Saya juga ingin sangat mendapatkan komen Pas mengenai gambar Lim Kit Siang mengangkat dan memegang tangan Presiden PKR Datin Seri Wan Azizah Ismail di atas pentas ketika konvensyen PR baru-baru ini yang siarkan dalam MalaysianInsider. Malangnya gambar tersebut tiba-tiba hilang apabila saya ingin cetak kerana telah dikeluarkan. Inilah kegusaran Pas dan mungkin juga PKR, apabila berdepan dengan parti ultra kiasu yang bersifat sekular ini. Mereka tidak kenal halal haram, walaupun mereka mendakwa mahu mengikut pemerintahan Umar Abdul Aziz.
Jangan pula tanya saya, UMNO pun sama juga? Bukankah selama ini Pas menuduh UMNO tidak Islamik? Jadi, jika ada perkara yang melanggari batas, jawapannya wajar. Jika Pas benar-benar ikhlas dengan perjuangan, tidakkah wajar Pas membetulkannya, daripada terus menuduh UMNO semuanya tidak betul. Pas juga wajar diperbetulkan oleh UMNO, kerana dilihat ‘dipergunakan’.
Perkembangan Pas mutakhir ini begitu menarik perhatian. Sedikit demi sedikit Pas mula berubah mengikut peredaran masa, walaupun mungkin terpaksa ‘menggadaikan prinsip’. Namun, Pas berada dalam keadaan yang sukar dalam pilihan kecil ini. Jika Pas mahukan ‘diamkan isu negara Islam, sudah tentu ia akan mendapat tentangan daripada ahli-ahli partinya. Pas, negara Islam dan hudud sudah sinonim. Walaupun Karpal Singh sudah menunjukkan ‘lampu hijau’ untuk membincangkan isu negara Islam, itu bukan bermakna beliau menerima isu yang dilihat “duri dalam daging” dalam hubungan Pas - DAP.
Kedua-dua parti ini mendakwa mereka adalah parti untuk semua kaum. Namun, tindak tanduk mereka tidak sedemikian. Pas tetap akan bertanding di kawasan majoriti Melayu, begitu juga dengan DAP di kawasan majoriti Cina. Jika mereka benar-benar parti untuk semua kaum, bertandinglah di kawasan yang sebaliknya. Apa pun, DAP tetap parti dominasi Cina, begitu juga dominasi Melayu dalam Pas.
Sesiapapun yang mengkaji politik Malaysia mengetahui, memang senario politik Malaysia adalah bersifat perkauman. Mahu tidak mahu, UMNO perlu wujud. UMNO perlu mewakili majoriti orang Melayu kerana semua etnik telah diwakili melalui penubuhan parti-parti politik etnik masing-masing. Malangnya parti etnik Melayu hanya diwakili oleh UMNO satu sahaja.
Bukan Melayu
Sedangkan bukan Melayu diwakili oleh begitu banyak parti etnik bangsa dan suku-sukunya dalam BN. Begitu juga dengan isu agama, Islam yang dibawa UMNO terpaksa menghadapi paling kurang lima agama yang diwakili oleh parti-parti tersebut. Bagaimanakah UMNO hendak menghadapi semua tuntutan ini, jika Islam yang diwakilinya tidak begitu kuat atau banyak bilangannya?
Selama ini UMNO berseorangan menghadapi mereka semua. Itu yang menyebabkan kadang kala keputusan UMNO ibarat diluah mati mak, ditelan mati bapak, terutama selepas PRU 2008.
Ada kalanya UMNO terpaksa ‘menggadaikan prinsip’ disebabkan oleh tuntutan dan desakan luar teramat kuat. Pada saya, di saat-saat ini Pas perlu tampil menghulurkan bantuan. Bukan seronok melihat UMNO hancur.
Percayalah, jika UMNO hancur, Melayu akan hancur. Tidak semua Melayu UMNO akan menyokong Pas sekiranya UMNO hancur. Walaupun Pas mungkin boleh mendabik dada dengan mengatakan bahawa Pas adalah parti alternatif orang Melayu, selepas melihat UMNO hancur.
Sejarah membuktikan bahawa percubaan untuk menubuhkan parti pelbagai kaum telah gagal seperti yang cuba dilakukan oleh Dato’ Onn Jaafar melalui Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) 1951, setelah kecewa dengan UMNO. Walaupun Parti Negara yang ditubuh selepas itu tidak membuka keahlian kepada bukan Melayu, tetapi tidak mendapat sambutan, kerana orang Melayu sudah ada alternatif iaitu UMNO.
Pendek kata, politik Malaysia sudah sebati dengan perkauman. Politik, ekonomi, pendidikan dan sosial semuanya perkauman. UMNO boleh berbeza pendapat dengan Pas. Begitulah sebaliknya. Tetapi janganlah sampai perbezaan tersebut sehingga boleh menimbulkan konflik yang berpanjangan. Tidak perlulah mengeluarkan kata-kata hancurlah UMNO atau hancurlah Pas. Bertanding secara profesional tanpa mengecam dan mengumpat. Elok kita bertenang sedikit ketika berada dalam suasana Tenang.
Janganlah dicemari dengan insiden-insiden politik pandir yang saya sebutkan tadi. Apatah lagi jika mesej Islam yang diperjuangkan oleh parti yang bertanding. Kalimah ‘Islam’ itu membawa makna yang begitu besar apabila Ia digunakan dan tidak boleh sama sekali dipermainkan.
Penggunaan kalimah Islam sepatutnya melembutkan hati-hati kita, bukan menjadikan kita semakin ego. Sudahkah kita lupa adab-adab berbeza pendapat atau adabul ikhtilaf. Berbeza pendapat dibenarkan selagi tidak putus persaudaraan, apatah lagi sehingga berpecah-belah.
Jika Rasulullah SAW hidup saat ini dan melihat keadaan umatnya, Baginda pasti akan menitiskan air mata. Hati Baginda mungkin hiba melihat betapa negara-negara Islam begitu ketinggalan berbanding negara-negara Barat. Kehibaan ini bukan disebabkan oleh keadaan umat Islam ketinggalan, tetapi yang membuat hati Nabi Muhammad begitu terluka, adalah ketika umat Baginda saling membenci dan bermusuhan antara satu sama lain. Umatnya begitu bodoh sehingga boleh dipergunakan. Inilah punca mereka ketinggalan.


hangpa boley pk...hangpa boley nilai~ peace^^

Wednesday, December 15, 2010

HARI ASYURA 10 MUHARAM




MUHARAM
adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.


10 Muharram
– Dinamakan juga hari “Asyura” pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah dari menegakkan keadilah dan kebenaran.


 ***  Bila cakap pasal hari asyura je, mesti kowg ingat bubur lambok je en..ish2..biase lah uh, aku pon ingat 2 gk..keke.



syokkk en tgk bubur lambok nih ;D


tp xpe, byk sebenarnye yg kita boley ingat time 10 muharam nih, jom ZOOOMM!!!


Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura 
(10 Muharram): 


1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. 
Fadilatnya – Allah akan melapangkan hidupnya
pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin. 
Fadilatnya – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah. 
Fadilatnya – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam
golongan yang redha.

4. Menunjukkan orang sesat. 
Fadilatnya – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam
hatinya.

5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. 
Fadilatnya – Allah akan mengurniakan sepohon
pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.

6. Bersedekah. 
Fadilatnya – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh
seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti
bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri.
Fadilatnya – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa
diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat. 
Fadilatnya – Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: “Sahaja aku
mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”

9. Bercelak. 
Fadilatnya – Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X
Fadilatnya – Allah akan memandanginya
dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat. 
Fadilatnya – Allah akan mengampunkan dosanya
walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: “Sahaja aku
sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala.” Pada rakaat pertama
dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.

12. Membaca “has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”.
Fadilatnya – Tidak mati pada tahun ini.

13. Menjamu orang berbuka puasa
Fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang
Islam berbuka puasa.

14. Puasa. Niat – “Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”
Fadilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan
diharamkannya daripada neraka.



Terlalu banyak fadilat dan kelebihan 10 muharam ni, sama2 lah kita ambil peluang ni, insyallah..




lagi lagi TAG

nie aku x tau, tag pe tah nie..haha
telah ditag oleh yaya   (ko lg..haish..haha)

p/s : tag ni da lama dah org ni buat. tapi baru la ni tau nak reply. HAHA (aku copy sume k..haha)


Rules and Regulation :

firstly , if you've been tagged , you must write yours answer in your own blog and replace any question that you dislike with a new , original question . secondly , tag eight people .don't refuse to do that , don't tag people who tagged you .



1 . who sleeps in bed next to you ?


kanan n kiri malaikat, tp wallahualam tido ke tak...


2. do you ever lied to a boyfriend/girlfriend to get out of somethings ?


NOP n will never ever ( baek kn aku,eh cm ade skali je..hahah )


3 . what kind of kuih raya did you make ?


kueh bangkit yg x bangkit2 dan lau owg rse, owg 2 pon skali x bangkit..haha

4 . best day of the week ?

every day~ hahah

5 . what's really creepy ?

haish...seram tu ape?? (belagak siot..wakaka)

6 . what's your current fandom / obsession / addiction ? 

men game sampai mabuk!
7 . what are the colour of your baju raya ?

ermmm, biru kot, lupe lak..haha



8 . what did you eat for break fast today ?

lom brkfst lg stakat nih..



9 . what is your aim for this semester ?


e72, blackberry, p.satria, date, dean list, pinjaman mara full, duit buku mara..hahaha



10 . what was the last things you bought ?


present for someOne ^^


11 . what was the cuttest thing you've seen recently ?


hahahahhaha....adela~~~ (kan mai~~~ haha)



12 . does the cute things affect your mood ?


haishh,,, mesti la..wakaka


13 . what is your zodiac sign ?

Aries dan yg sewaktu dgnnye sagittarius pon boley.hehe

14 . do you want to learn other skills ?

guitar ...still learn, drummer! tennis pon horait~



15 . 5 things you can't live without ?

pe eh?
oxygen, water, makanan, matahari, bumi...tol x?
.


16 . if you could meet anyone now , who would you meet 

our prophet ,, nabi MUHAMMAD S.A.W ...:(

17 . what's somethings you'd to say to someone right now ?

weiii pengarah mara,, bg aku loan full!!!nape aku x dpt full,bkn kaye pon.!!! zzzzzz


18 . what are you looking forward to ?


looking for future~


19 . say something to the person who tagged you ?


jgn TAG mende pelik2 suda..hahaha


TAG:
cm besa
mai
topek
isam
daus
myra
lai
lia
dayah
ysha

dan sape2 yg rse nk kne tag~  kuang kuang kuang

TAG by tag heuer...

sebenar benarnye tajuk atas xde kne mengene....haha

sebelum lari dari topik asal dan termengarut marut, bek kembali ke jalan yg benar.
pOst nie sbb aku dpt tag "NICE BLOG AWARD"  from yaya..
pe yg nicenye kt blog aku nih, aku pon x dpt jwpan lg, n masih x mengerti..hahah

first kne uplOad pic award dlu~ lala





1. Kenapa aku pilih nama blog saya camtu?

badboybecomeblogger??
sebabnye aku xde sebab..haha. sebab yg sebenar, aku xtau ape sebabnye....kakaka

2. lima perkara yang aku suka?

aku suka aku, "dia", johnny, jessica, LV.... ( mesti kowg pelik en..haha)

3. lima perkara yang aku tak suka?
aku x suke owg yg aku x suke, bende yg aku x suke, mkanan yg aku x suke, menatang yg aku x suke, hmmm,,,ape2 yg aku x suke la..hahaha

4. tag orang lain..
ma mai 
topek
isam 
daud@daus 
undergroungutmpunye 
myramilo 
dayah 
lia 
yaya 

lai

lula lunera
 

okey,,cukup2.....
sume ini hanya duniawi semata2.....

Saturday, December 11, 2010

HAPPY BIRTHDAY TO MAISARA ^^

Before i continue my story about topic above...
do you know what is birthday? ....
birthday is the day or the time we born to the earth or like william shakespear said~ birthday is the day or time  that we know how to breath, we know how to cry, we know how to see and time that we will start new adventure to survive~ ( blasah je aku nih..hahaha)

hahaha,,ok2, balik ke persoalan tajuk utama...tentang hari lahir someone important to me~ her name is Wan Maisara..
12 disember 2010, merupakan hari yg dah lame aku tggu, utk aku wish bufday!! yesszzzz!! x sabo nih!! aku saje post awl2, excited!! wakaka

To Maisara~ Selamat Hari Lahir yg ke-20~
  • semoga ALLAH memberkatimu~
  • semoga sihat dan ceria selalu disamping orang2 yg tersayang~
  • semoga ape yg Mai hajatkan selama nih, tercapai~ insyallah~
  • semoga comel selalu~ hahaha
  • ermmm,nk semoga ape lg eh~~~~
  • semoga berbahagia dgan insan tersayang ^^

sori sebab x dpt nk sambut bufday mai same2...sob :(

papepon,,all the best to you~ and again~


HAPPY BIRTHDAY MY DEAR 

~ WAN MAISARA ~


nah, setepek kat muke~ hahaha (GURAU JE...alalalala)



 LETS SING TOGETHER~ LALALA

happy bufday to you~
happy bufday to you~~
happy bufday to MAISARA~~
happy bufday to you.................. ;)



video

Friday, December 10, 2010

ANTARA DETIK & WAKTU ~ COUNTDOWN!!

Da lame x hapdate blog haku~~
sebab2 yg x dapat nk dielakan dan sengaje direkakan~





  • bz
  • xde mase
  • x sempat
  • sume diatas N  
  • kekurangn mOod sang pencinta~ haha



pic diatas menunjukan aku BZY



owh~ kne hapdate gk,, ade cOuntdOwn yg nk kne kire nih ( countdown n kire?? same en?? )
second to second, minute to minute, hour to hour~ 24 hour 30 minute till the time from this time i post this post 
( nape cm pelik je ayat??....) arghh,,bia! dulik!

detik waktu~ 
terus berjalan~

xpe2~ smbil2 tunggu detik2 uh, tgk kt RUANGAN NGUMPAT, ade owg tag mende tah, tgk punye tgk~ aku pon x phm~ soO, nk wat cmne uh....da la beginner, sape nk tolon?? plezz angkat kasut~ hehe

oleh sebab aku amatur lg, so, mse yg aku ambil, agak lame~ utk mengkaji mende tag2 nih...tp oleh sebab aku agak genius dgn IQ 180++ ~ ( kowg tau en?? ) aku da phm nk wat cmne~ thanx to YAYA coz telah tag aku mende alah nih~!! zzzzz..haha ( betol la,,aku rse pelik ayat2 aku )

tp, manusia nih penuh ngn sifat malas dan suka mereka alasan~ n aku juga tergolong dlm golongan yg BUKAN cm uh..hahahaha ( tipu je...)
t la aku tag blk~ lom ade mOoD sang pencinta~ hehehe..llalalalala~~~



(p/s :: kesan da lame x menaip, aku rse ayat2 aku cm pelik, tp abaikn k! )


oh lupe~ satu lg pesanan~~ pic atas adalah rekaan semata2, xde kaitan ngn kowg~!


Monday, December 6, 2010

~SALAM MAAL HIJRAH 1432~

LetS take nOte about HIJRAH ^^



Takwim Hijrah ialah kalendar yang berdasarkan bulan qamari dan disebut juga takwim atau kalendar Islam. Ia mengandungi 12 bulan iaitu Muharam, Safar, Rabiulawal, Rabiulakhir, Jamadilawal, Jamadilakhir, Rejab, Syaaban, Ramadan, Syawal, Zulkaedah dan Zulhijah. Dikatakan bahawa orang yang mula-mula menamakan bulan-bulan ini ialah Ka’b ibn Murrah, datuk kelima Rasullullah S.A.W.
Orang Arab sebelum Islam menggunakan tahun Qamariyah sejak zaman dahulu. Walau agaimanapun mereka hanya merekodkan peristiwa-peristiwa penting yang berlaku pada masa tersebut.  Umpamanya ialah tarikh pembinaan Kaabah pada zaman Nabi Ibrahim dan Isma’il a.s. (pada tahun 1855 S.M.)  dan tahun Gajah iaitu tahun yang paling masyhur (bersamaan dengan tahun 571 M.) Namun sejarah yang dicatatkan tidak mengikut kaedah yang tetap di kalangan seluruh bangsa Arab, mereka menulis mengikut cara masing-masing, iaitu mengikut perbezaan tempat tinggal, sama ada di utara atau di selatan, bahkan perbezaan menulis tarikh juga berbeza dengan adanya perbezaan qabilah. Oleh itu takwim qamari pada zaman jahiliyah bukanlah takwim yang boleh dipegang teguh untuk digunakan di dalam kehidupan manusia.
Selepas berdirinya negara Islam pada zaman Rasullullah S.A.W., tahun Qamariyah masih diteruskan tetapi tidak ditetapkan tahun-tahunnya. Oleh itu kaum muslimin memberi nama tahun-tahun itu dengan nama peristiwa besar yang terjadi di dalamnya. Antaranya ialah tahun pertama (Tahun al-Izn) iaitu izin hijrah dari Makkah ke Madinah, tahun kedua (Tahun al-Amr) iaitu tahun diperintahkan memerangi kaum musyrikin dan akhirnya tahun kesepuluh yang dikenali sebagai tahun a l – Wa d a ‘ iaitu tahun haji al-Wada’ atau haji terakhir yang dilakukan oleh Nabi Muhammad S.A.W.
Peristiwa semasa pemerintahan khalifah ‘Umar bin al-Khattab merupakan titik tolak perubahan takwim hijrah dimana khalifah ‘Umar telah mengumpulkan beberapa orang sahabat pada hari Rabu 20 Jamadilakhir tahun 17 Hijrah bagi menentukan tarikh yang patut diambil sebagai permulaan tahun Islam. Dalam perbincangan tersebut pendapat ‘Ali ibn Abi Talib diterima dengan mengemukakan cadangan supaya menjadikan Hijrah Nabi Muhammad S.A.W. dari Makkah ke Madinah sebagai permulaan tahun Islam dan mereka juga bersetuju dengan pandangan Uthman menjadikan Muharam sebagai bulan pertama dalam sejarah Islam.
Awal Muharam tahun berlakunya hijrah Nabi Muhammad s.a.w. diambil sebagai permulaan tarikh Islam sekalipun hijrah tidak bermula dan berakhir pada hari itu, kerana sebenarnya hijrah bermula pada akhir bulan Safar dan Baginda sampai ke pinggir Madinah pada hari Isnin, kemudian masuk ke Madinah pada hari Jumaat 12 Rabiulawal.
2      Di dalam Sirah Nabawiyah oleh Ibnu Hisyam menyebut Ibnu Ishak berkata  bahawa orang yang pertama sekali berhijrah ke Madinah dari kalangan sahabat Rasullah s.a.w  dari Quraisy dari Bani Makhzum adalah Abu Salamah bin Abdul Asad bin Hilal bin Abdullah bin Umar bin Makhzum. Ia berhijrah ke Madinah setahun sebelum berlaku perjanjian Aqabah.
Dari Ibnu Ishak , Ibnu Hisyam  berkata Rasullah s.a.w  menetap di Quba di penempatan Bani Amru bin Auf pada hari Isnin, Selasa, Rabu dan Khamis.  Baginda telah mengasaskan pembinaan Masjid Quba. Allah mengeluarkan Rasulullah s.a.w  dari kaum Ansar di Quba pada hari Jumaat. Rasulullah telah mendapat perintah  untuk solat Jumaat sewaktu baginda berada di perkampungan Bani Salim bin Auf ia itu di lembah Ranuna. Itu lah solat Jumaat pertama Baginda di Madinah.

3.Sementara itu Muhammad Husain Haekal dalam bukunya Sejarah Hidup Muhammad menulis :

Dalam pada itu ia ( Baginda Rasulullah s.a.w ) sudah di Quba’ – dua  farsakh jauhnya  dari Medinah.  Empat  hari  ia tinggal di tempat itu, ditemani oleh Abu Bakr. Selama masa empat hari itu mesjid Quba’ dibangunnya. Sementara  itu  datang  pula  Ali  b.  Abi  Talib ke tempat itu setelah  mengembalikan barang-barang amanat -  yang  dititipkan kepada  Muhammad  s.a.w – kepada pemilik-pemiliknya di Mekah. Setelah itu ia sendiri meninggalkan Mekah, menempuh  perjalanannya  ke Yathrib dengan berjalan kaki. Malam hari ia berjalan, siangnya bersembunyi.   Perjuangan   yang   sangat    meletihkan    itu ditanggungnya  selama  dua  minggu penuh, yaitu untuk menyusul saudara-saudaranya seagama.

DOA AKHIR TAHUN~

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”





DOA AWAL TAHUN ~

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.







(p/s :: sory, sbb pic doa x brape jelas)

Sunday, December 5, 2010

MUHASABAH~ tidak SOLAT pun boleh berjaya??


SOLAT ITU TIANG AGAMA


post nie, aku amik dri seorang sahabat..untuk renungan bersama~


Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.

Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?

Maka saya hendak bertanya kepada anda.

Adakah anda tahu apa itu istidraj?

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?
Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.

Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.





Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.
Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”

Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.

Nah… Apakah itu yang kita mahu?

Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?

Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”
Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.




Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”
ALLAH menjawab,



“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,

“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.




Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.
Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?

Saya yakin tidak..

Anda tenang sekarang?

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.

Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula.